Två miljarder för vårdens nya IT-stöd

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör
Foto: Sergio Joselovsky

Västra Götalandsregionen har valt Millenium från Cerner Sverige som kärnsystem i sitt nya IT-stöd för IT-stöd för hälso- och sjukvården.

– Nu har vi tagit ett stort och viktigt steg mot framtidens vårdinformationsmiljö, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin. Vi kan nu gå in i nästa fas och fokusera på alla de förberedelser som behöver göras.

Det nya kärnsystemet ska ersätta en rad av vårdens nuvarande IT-system och bidra till att skapa en ny, modern och gemensam vårdinformationsmiljö, med syfte att förenkla samverkan mellan alla aktörer inom hälso- och sjukvården.

Omkring 1500 medarbetare från hälso- och sjukvården har varit delaktiga i upphandlingen genom att bland annat vara med och ta fram upphandlingskraven och bidra i utvärderingen av anbuden.

– Jag känner mig trygg med att vi valt ett system som möter behoven i hälso- och sjukvården. Detta tack vare att så många engagerade medarbetare från vården bidragit i upphandlingen, säger Ann-Sofi Lodin.

Kontraktet har ett beräknat värde på 2,1 miljarder kronor och löper över tio år efter avslutad implementering, med möjlighet till fyra års förlängning. I den summan ingår mer än själva kärnsystemet. Cerner Sverige ska anpassa Millenium till behoven i vården och tillsammans med VGR implementera lösningen i hela organisationen.

Största förändringen som genomförts sedan regionbildningen

VGR har genomförts upphandlingen i samverkan med samtliga kommuner i Västra Götaland. De har alla undertecknat optioner som innebär att systemet kan användas även i den kommunala hälso- och sjukvården. Detta skapar nya förutsättningar för att dela informationen mellan hälso- och sjukvården i VGR och kommunerna.

– Det är fantastiskt positivt att länets kommuner, tillsammans med VGR möjliggör en gemensam och modern informationshantering inom hälso- och sjukvården. Kommunerna ser fram emot smidigare övergångar mellan huvudmännen, vilket kommer att förbättra arbetsförhållanden och vara till gagn för våra invånare, säger Thomas Jungbeck, direktör för VästKom, som samordnar kommunernas medverkan i upphandlingen.

Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS, och övriga aktörer i det södra området blir först ut med att införa det nya IT-stödet. År 2023 ska Millenium vara infört i all hälso- och sjukvård i Västra Götaland.

– Vi har ett stort arbete framför oss som kommer att beröra alla medarbetare i hälso- och sjukvården, säger Ann-Sofi Lodin. Det här är den största förändringen som gjorts i vården sedan regionbildningen och en chans till stora förbättringar.

Den 8 oktober är sista dag att ansöka om överprövning. Först därefter kan kontrakt skrivas.

 

Av |2018-10-01T08:31:43+00:00oktober 1st, 2018|Kommentarer inaktiverade för Två miljarder för vårdens nya IT-stöd