Trafikverket planerar elväg i Västsverige

Trafikverket har genomfört en så kallad förkommersiell upphandling för att få mer kunskap om hur elvägar kan fungera. Om Trafikverket därefter vill köpa in elväg, sker det i en ny upphandling.

Satsningen är ett led i att minska vägtrafikens utsläpp.

– Trafikverket tror på elvägar som en framtida åtgärd för att minska miljöpåverkan från vägtransporter, framförallt tunga långväga transporter där det idag inte finns så många alternativ, säger Mats Andersson, projektledare för upphandlingen.

Konsortiet VästSvenska Elvägar är en av de utvalda leverantörerna som nu får möjlighet att projektera en demonstrationsanläggning på riksväg 40 i närheten av Landvetters flygplats. Bakom konsortiet står Alstom, Volvo och NCC.

– Vår laddningsteknik för spårvagnar som nu anpassas för väg är ett bra exempel på hur beprövade tekniker får nya användningsområden och snabbar på utvecklingen, säger Björn Asplund, VD för Alstom Sverige, i ett pressmeddelande.

Under mars 2019 ska VästSvenska Elvägar lämna en detaljerad beskrivning till Trafikverket för utvärdering. Därefter avgörs vilken eller vilka av leverantörerna som får gå vidare till demonstrationsfasen.

De övriga två leverantörerna är Gotland GPE Circuit AB som ska projektera en elvägsträcka för kollektivtrafik kring Visby, och Innovation Skåne som ska projektera en lösning för kollektivtrafik i Lund.

 

I Västsvenska Elvägar ingår för närvarande åtta samarbetspartners – AstraZero, Business region Göteborg, Göteborg Energi AB, Göteborgs Hamn AB, Lindholmen Science Part, RISE, Swedavia och Västra Götalandsregionen.

En referensgrupp med intresse för elvägsteknikens möjligheter är kopplad till projektet – Volvo Cars, Mariestads kommun, Skövde kommun, Vattenfall, Chalmers, Borås kommun och Härryda kommun.

 

 

 

 

Av |2018-09-25T17:57:43+00:00september 25th, 2018|Kommentarer inaktiverade för Trafikverket planerar elväg i Västsverige