Nästa lånecykelsystem i Göteborg-Mölndal ska drivas av Nextbike

Foto: Eva Wenström

Sex företag har lämnat anbud på att få leverera och driva det nya lånecykelsystemet under i första hand sex år, 2020-2026, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år. Nextbike är den leverantör som har lämnat lägst pris och samtidigt uppfyller samtliga ställda krav.

– Det nuvarande systemet har fungerat bra men nu är det slitet och efterfrågan på fler cyklar och stationer har funnits länge, vilket vi tyvärr inte har kunnat tillmötesgå inom ramen för det nuvarande avtalet. Med Nextbike får vi ta del av den snabba utvecklingen på lånecykelmarknaden genom ny teknik men också erfarenheter från en etablerad leverantör, säger Sara Boije af Gennäs på Trafikkontoret i Göteborg.

Det nya systemet ska precis som det nuvarande heta Styr & Ställ, eftersom Göteborgs Stad äger detta varumärke. Totalt ska 1 750 lätta, 7-växlade cyklar placeras ut i Göteborg och Mölndal våren 2020.

Systemet blir enklare att använda

För användarna blir det nya systemet betydligt med flexibelt än dagens. I fortsättningen sitter den smarta tekniken i själva cykeln istället för i lånestationen. Användarna kan därför sköta alla sina kontakter med systemet – som registrering, lån och felanmälan – direkt på cykeln och i en app. Det går också att lämna tillbaka cyklar bredvid en station som redan är full, boka cyklar i förväg och att låna flera cyklar på samma gång.

Ett årsabonnemang på det nya Styr & Ställ-systemet kommer att kosta cirka 300 kronor.

Nextbike har hittills levererat lånecykelsystem i över 200 städer i 25 länder. I Tyskland, där företaget startade, driver man systemen i bland andra Berlin, Köln och München.

– Det är jätteroligt att kunna tilldela ett lånecykelföretag som har erfarenhet från städer över hela världen. Jag tror att de kan bidra med både nytänkande och ett kundfokus som vi i Göteborg och Mölndal kommer att ha stor nytta av, säger Sara Boije af Gennäs.

Parterna kan underteckna kontraktet först tio dagar efter måndagens så kallade tilldelningsbeslut, när möjligheten att överpröva beslutet har löpt ut.

 

Läs mer: Göteborg och Mölndal utökar lånecykelsystemet 

 

Av |2018-12-10T14:30:34+00:00december 10th, 2018|Kommentarer inaktiverade för Nästa lånecykelsystem i Göteborg-Mölndal ska drivas av Nextbike