Kompetensfrågan stor utmaning i framtiden

Göteborgs Stad, Inköp och upphandling

HALLÅ DÄR Henrik Karlsson, förvaltningsdirektör på Inköp och Upphandling i Göteborg. Är det något speciellt du letar efter, när du ska anställa upphandlare?    

Jag tittar mycket på personlighet och en av de viktigaste egenskaperna är att de måste tycka om att jobba med människor och vara intresserade av relationer. Jag vill också att de måste kunna greppa hela inköpsprocessen.

Är det vanligt att du rekryterar upphandlare från privat sektor?

Jag har anställt många från privat sida under mina år som chef. De som fungerar bäst är personer som på något sätt har en bredare inköpserfarenhet. De har lättare att förstå inköpsprocessen i offentlig sektor. Däremot har de som arbetat med smalare områden och bara köpt in en viss typ av produkter, ofta svårare. Det tar mycket längre tid för dessa personer att komma in i arbetet.

Vad är den stora skillnaden mellan offentliga och privata inköp?  

Offentliga inköp handlar om att du ska komma in i ett inköpsflöde med lösare former vad gäller relationer, du ska ofta hantera flera målsättningar som ibland är motstridiga samt ibland göra det på områden med bristfällig uppföljning. Det är klart att många då tycker att det verkar vara oproffsigt i offentlig sektor när de är vana vid att bara jobba mot ett enda mål – besparing. Det blir ibland förvirrande för de som lärt sig att allt handlar om besparingar och sänkta priser.

Vilka är de största utmaningarna i framtiden?

Kompetensfrågan, det är hård kamp om duktiga, engagerade människor. Hur kan vi locka smarta, unga människor att välja rollen som upphandlare i konkurrens med många andra attraktiva yrken? Utmaningen handlar om att hitta erfaren personal, gärna runt tio år i yrket.

Långsiktigt går det inte att bara ha YH-utbildningar. Det måste finnas en högskoleutbildning. Man måste kunna läsa till upphandlare på universiteten.

 

 

 

Av |2018-06-28T15:04:02+00:00juni 28th, 2018|Kommentarer inaktiverade för Kompetensfrågan stor utmaning i framtiden