”Fler börjar se nyttan med upphandling”

Sussanne Hulthén
Foto: Emelie Asplund

HALLÅ DÄR, Sussanne Hulthén, upphandlare på Göteborgs universitet.

Du är en riktig veteran med 20 år som upphandlare på samma arbetsplats. Hur kommer det sig att du stannat så länge?

Det är ett spännande, utvecklande och varierat arbete. En stor del av en upphandlares vardag innebär projektledning som att planera, genomföra, implementera och följa upp, det tycker jag är roligt. Jag utvecklas och lär mig saker hela tiden, därför har jag inte tröttnat.

När du började för 20 år sedan var det få som visste vad en upphandlare gjorde. Hur ser bilden ut idag?

Idag är det en mer etablerad yrkesroll, jag upplever att det inte var så när jag började. Vi syns i många olika sammanhang och fler har börjat inse vad upphandling innebär och förstår nyttan med det, vad vi faktiskt gör och varför.

Vad gjorde du innan du blev upphandlare?

Började som ekonom på Göteborgs universitet år -97, sökte mig sedan vidare till upphandlingssektionen -99. Där har jag förblivit sen dess.

Innan universitetet har jag varit egen företagare, jag har också jobbat inom försäljning, restaurang och hotell, idrott och hälsa m.m.

Idag kan man läsa till upphandlare på bl.a. yrkeshögskolan. Vad fanns det för utbildningsutbud när du började som upphandlare? 

Det fanns självklart inte lika stort utbud på utbildningar då men 1992 läste jag en yrkesutbildning motsvarande dagens utbildning för upphandlare/inköpsekonom. Jag läste även en högskoleutbildning på 30 poäng som SIPU arrangerade, i början av 2000-talet. Upplägget var väldigt bra eftersom man kunde jobba samtidigt, en veckas teori i skolbänken varvardes med praktiskt jobb på sin ordinarie arbetsplats under tre veckor.  De som gick utbildningen jobbade redan som upphandlare vid stat, kommun eller landsting och vi fick därigenom ett bra kontaktnät.

Hur kommer din roll som upphandlare att se ut i framtiden, tror du?

Dialogen med leverantörer kommer definitivt att öka och vi kommer fortsätta utveckla vår verksamhet. Det strategiska arbetet med kategoristyrt inköpsarbete tror jag ligger mycket i tiden. Vi kommer också lägga mer tid på uppföljning. Men vi får inte glömma att det viktigaste är trots allt att vi gör upphandlingar som gör nytta för vår verksamhet.

Av |2018-06-15T11:46:49+00:00juni 15th, 2018|Kommentarer inaktiverade för ”Fler börjar se nyttan med upphandling”