Drygt fem procent av upphandlingarna överprövas i väst

Förra året genomfördes 18 514 upphandlingar till ett värde på över 600 miljarder kronor. Det visar Vismas årliga Upphandlingsbarometer. Flest antal upphandlingar per 100 000 invånare hade Gotlands län med 369 stycken. Sett till ökning av antalet upphandlingar i absoluta tal ligger dock Västra Götalands län i topp och en ökning med 222 upphandlingar – totalt 2 961 upphandlingar.

Det genomsnittliga antalet anbudsgivare fortsätter att minska och ligger nu på fyra anbudsgivare per upphandling. I Västra Götalands län har siffran dock inte minskat från förra mätningen, utan ligger kvar på 4,5 anbudsgivare.

Upphandlingsbarometern visar också att andelen överprövade upphandlingar har sjunkit och ligger nu på 5 procent, jämfört med förra årets mätning på 6,3 procent. Andelen överprövade upphandlingar för Västra Götalands län ligger på 5,4 procent och är alltså något högre än genomsnittet för riket.

– Att andelen överprövningar minskar tyder på ett allt bättre upphandlingsklimat i Sverige. I en fortsatt stark högkonjunktur är det dock många företag som prioriterar privat sektor och dessvärre är det många företagare som upplever att det är alltför krångligt att delta i upphandlingar, säger Marie Ceder, vd på Visma Commerce.

 

Vismas Upphandlingsbarometer rankar alla län baserade på antalet upphandlingar per 100 000 invånare, hur många som lämnar anbud i genomsnitt per upphandling och län samt andelen överprövade upphandlingar per län. Uppgifterna kommer från Visma Opics databas och bygger på 2017 års statistik. Upphandlingsbarometern publiceras årligen.

Av |2018-09-27T17:57:03+00:00augusti 29th, 2018|Kommentarer inaktiverade för Drygt fem procent av upphandlingarna överprövas i väst